تبیان، دستیار زندگی
منوچهر درفشه، تصویرگر کتاب های درسی و تصویرگر «روباه و زاغ»، 27 تیر ماه بر اثر سکته قلبی درگذشت.
بازدید :
زمان تقریبی مطالعه :

به یاد تصویرگر روباه و زاغ


منوچهر درفشه، تصویرگر کتاب‌های درسی و تصویرگر «روباه و زاغ»، 27 تیر ماه بر اثر سکته قلبی درگذشت.

منوچهردرفشه، تصویرگر روباه و زاغ درگذشت

داستان و شعر زیبای روباه و زاغ، هنوز در خاطره بسیاری از جوانان امروز باقی مانده است و اکثرا هنوز این شعر زیبا را از حفظ در خاطر دارند. با خواندن اولین بیت این شعر که "زاغکی قالب پنیری دید به دهن بر گرفت و زود پرید" بی درنگ تصویر زیبای روباه و زاغِ نشسته بر درخت در ذهن نقش می بندد. متاسفانه خالق و تصویرگر این داستان، آقای منوچهر درفشه، جمعه گذشته، دارفانی را وداع گفت.

یاشار درفشه، برادرزاده منوچهر درفشه ، ضمن تائید خبر در گذشت این هنرمند بر اثر ایست قلبی، گفت: منوچهر درفشه مدت‌ها به سرطان روده مبتلا بود و جراحی کرده بود اما دیگر در این زمینه مشکلی نداشت. این بیماری فقط باعث شده بود که نتواند از خانه بیرون برود البته او چند سال بود که دچار عارضه‌ی قلبی هم شده بود.

او افزود: منوچهر درفشه ازدواج نکرده بود بنابراین فرزند و همسری نداشت و در روزهایی درگذشت که قرار بود به خانه دیگری اسباب کشی کند چون صاحب‌خانه ملکش را خواسته بود. خودش اصلا از این اتفاق راضی نبود. من و تعدادی دیگر از اعضای خانواده در حال جمع‌آوری وسایلش بودیم، او که قرار بود مدتی در خانه‌ی ما ساکن شود می‌گفت من هرگز در طول عمرم خجالت‌زده نبودم ولی اکنون از این ماجرا خجالت می‌کشم.

درفشه گفت: در حال حاضر کیانوش غریب‌پور عضو هیأت بنیانگذار و دبیر دائمی جشنواره تصویرگری شاهکارهای ادبی ایران در حال پیگیری برگزاری مراسم تشیع این هنرمند از مقابل خانه‌ی هنرمندان ایران است.

منوچهردرفشه، تصویرگر روباه و زاغ درگذشت

کیانوش غریب پور،‌ رئیس هیات مدیره انجمن تصویرگران، منوچهر درفشه را هنرمندی دانسته است که "کمتر در جمع دیده می‌شد و کمتر به او پرداخته شد، بنابراین نامش نیز کمتر شناخته شد. اما او از چهره‌های موثر حوزه‌ی تصویرگری بود که کارهای بسیار ارزشمندی از او باقی مانده است."

آقای غریب پور گفته: "او از تصویرگران قدیمی بود و بیشتر تمرکز خود را بر کتاب‌های درسی می‌گذاشت و تصاویری که ارایه داد، کتاب‌های درسی ما را غنی کرد. ما او را تصویرگری مهم و تأثیرگذار می‌دانیم."

منوچهر درفشه یکی از تصویرگران قدیمی ایران به شمار می‌رود که مدتی مسولیت تصویرسازی کتاب‌های درسی را برعهده گرفت. درفشه همچنین تصویرگری برخی کتاب‌های سیدمهدی شجاعی را بر عهده داشته است. از معروف‌ترین کارهای منوچهر درفشه می‌توان به تصویرگری درس "روباه و زاغ" و "خانواده آقای هاشمی" اشاره کرد.

درفشه که پس از مدت‌ها دست و پنجه نرم کردن با بیماری، درگذشت، روزگاری تمام ساعات شبانه روز خود را به تصویرگری اختصاص می‌داد. بسیاری از کتاب‌های دبستان و راهنمایی به دست او تصویرسازی شده است

نام منوچهر درفشه را از جلد کتاب های دبستان می شناسیم، مردی که تمام عمر خود را صرف رنگین ساختن این کتاب ها کرد. درفشه که پس از مدت‌ها دست و پنجه نرم کردن با بیماری، درگذشت، روزگاری تمام ساعات شبانه روز خود را به تصویرگری اختصاص می‌داد. بسیاری از کتاب‌های دبستان و راهنمایی به دست او تصویرسازی شده است. شاید هم‌چون بسیاری از هم‌نسلانش؛ نیاز کودکان را خوب می شناخت و آن ها را هوشمند توصیف می کرد.

آخرین مجموعه کتاب‌هایی که طرح جلد و تصویرسازی‌اش را وی بر عهده داشت مجموعه کتاب‌های انتشارات مدرسه بود که چند سال پیش منتشر شد.

منوچهردرفشه، تصویرگر روباه و زاغ درگذشت

منوچهر درفشه 1319 در تهران متولد شد. رشته تحصیلی او در دبیرستان «طبیعی» بود؛ اما پس از پایان تحصیل در دبیرستان به هنر تصویرگری روی آورد.

آثاری که وی تصویرگری کرده است به شرح ذیل است:

قصه های امید علی(1. امید علی و گوسفندانش)، تهران: انتشارات آموزش،1363

قصه های امید علی(2. امیدعلی و غذاها)، تهران: انتشارات آموزش،1363

قصه های امید علی(2. امیدعلی و باران و برف)، تهران: انتشارات آموزش،1363

درخت زندگی، تهران: سازمان انتشارات آموزش انقلاب اسلامی، 1365

شکوفه بر شمشیر، تهران: انتشارات مدرسه،1366

در راه مانده، تهران: انتشارات مدرسه، 1368

ستارهای بر ساحل، تهران: سازمان پژوهش و برنامه ریزی آموزشی، 1368

آفتاب در آینه، تهران: انتشارات مدرسه، 1369

شب اما آفتاب، تهران: انتشارات مدرسه، 1369

تا به آفتاب، تهران: انتشارات مدرسه، 1370

حضور سبز، تهران: انتشارت مدرسه، 1370

مکافات عمل، تهران: انتشارات و آموزش انقلاب اسلامی، 1371

ابوسعید و بقال و فضول، انتشارات و آموزش انقلاب اسلامی، 1371

تا هزاربار، تهران: انتشارات مدرسه، 1371

منوچهردرفشه، تصویرگر روباه و زاغ درگذشت

مکبث، تهران: انتشارات و آموزش انقلاب اسلامی، 1372.

هزار آفتاب( مجموعه داستان)، تهران: انتشارات مدرسه، 1373

مردی از مدینه فاضله، تهران: انتشارات دفتر نشر فرهنگ اسلامی، 1377

آورده اند که...، تهران: نشر فرزان،1379

کتابشناسی آثار تصویری در کتاب های درسی و آموزشی

کتاب آسان(1)، نهضت سوادآموزی،1364.

کتاب آسان(2)، نهضت سوادآموزی،1364.

زبان آموزی کودکان، تهران: انتشارات مدرسه، 1371

تصویرگری کتاب های درسی، 1360 تا 1371

زمان و مکان برگزاری مراسم تشیع جنازه ، از سوی هیات مدیره انجمن فرهنگی هنری تصویرگران، روز دوشنبه 30تیرماه و از مقابل خانه هنرمندان اعلام شده است.

روحش شاد و قرین رحمت خداوند باد.

فراوری: سمیه رمضان ماهی

بخش هنری تبیان


منابع:

ایسنا

فارس

هنر نیوز

مطالب مرتبط:

تصویرگری شرقی در دوران ساسانی

هنر تصویرگری برای عاشورا